HACCP en sociale hygiëne

  • Flexibel studeren
  • Je docent is altijd bereikbaar
Beoordeling LOI:

€ 199,00 p/m Meer informatie

HACCP en sociale hygiëne

In de praktijkgerichte LOI-cursus HACCP en sociale hygiëne leer je de Hygiënecode voor de horeca kennen en toepassen, een HACCP-plan opstellen en sociaal hygiënebeleid opzetten. Wettelijk verplichte kennis als je... Lees meer

In de praktijkgerichte LOI-cursus HACCP en sociale hygiëne leer je de Hygiënecode voor de horeca kennen en toepassen, een HACCP-plan opstellen en sociaal hygiënebeleid opzetten. Wettelijk verplichte kennis als je een horecabedrijf hebt! Deze cursus bereidt je perfect voor op het officiële SVH-examen. Slaag je voor het examen, dan kun je je laten bijschrijven in het register Sociale Hygiëne.

Over deze opleiding

Infomercial CUR - MBO-certificaten
  • Sluit volledig aan op de eisen van de NVWA
  • Inclusief lesmateriaal
  • Behaal o.a. het officiële branchecertificaat van SVH
  • Begeleiding door ervaren docenten
Bel 071 – 545 1234
  • Vragen of persoonlijk advies?
  • Telefoon Bel 071 - 545 1234
  • Whatsapp WhatsApp
  • Kalender Adviesgesprek
  • Mail Stuur een e-mail
  • Help Veelgestelde vragen
Uitgebreide opleidingsinformatie

Algemene informatie

Klanten die ziek worden van jouw eten? Dat wil je niet! Als ondernemer ben je er dan ook verantwoordelijk voor dat er binnen je bedrijf gewerkt wordt volgens de Hygiënecode HACCP. Verkoop je ook alcoholische dranken, dan ben je daarnaast wettelijk verplicht om het SVH-diploma Sociale hygiëne te behalen.

Met deze praktijkgerichte cursus HACCP en sociale hygiëne van de LOI doe je alle kennis op om aan de wettelijke eisen te voldoen en de veiligheid van je klanten te waarborgen.

Tijdens de cursus leer je de hygiënecode HACCP kennen én toepassen binnen jouw bedrijf. Ook leer je zelf een HACCP-plan opstellen. Hiermee borg je de voedselveiligheid in je bedrijf en voorkom je sancties van de NVWA. In het onderdeel Sociale hygiëne leer je onder meer omgaan met situaties waarbij alcohol-, drugs- of gokverslavingen een rol spelen. Als bedrijfsleider en/of ondernemer in het horeca- en slijtersbedrijf draag je immers grote verantwoordelijkheden. Deze cursus bereidt je daar perfect op voor én sluit aan op het officiële examen van de SVH. Slaag je voor het examen, dan behaal je het branchecertificaat van de SVH. Hiermee kun je je laten bijschrijven in het register Sociale Hygiëne.

Vraag de studiegids aan

  • Alle informatie over je opleiding.
  • Meer over studeren bij de LOI.
  • Binnen enkele minuten in je mailbox.
Studiegids aanvragen

Daarom kies je voor de cursus HACCP en sociale hygiëne

  • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
  • Inclusief studiematerialen, video’s en proefexamens.
  • Begeleiding door ervaren docenten.
  • Sluit volledig aan op de eisen van de NVWA.
  • Behaal o.a. het officiële branchecertificaat van SVH.
  • Wettelijk verplicht voor iedereen die een horecabedrijf leidt.
  • Geen vooropleiding nodig.

Doelgroep en vooropleiding

Doelgroep

De cursus HACCP en sociale hygiëne is bestemd voor ondernemers, managers en leidinggevenden in de horeca of slijterij. Ook voor andere horecamedewerkers biedt deze cursus waardevolle kennis.

Na succesvolle afronding ontvang je onder andere het officiële branchecertificaat van SVH. Dit certificaat is verplicht in ieder horeca- en slijtersbedrijf en andere organisaties waar alcohol geschonken of verkocht wordt.

Vooropleiding

Om deze cursus te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist.

Inhoud van de cursus

Gratis proefles

  • Maak kennis met studeren bij de LOI.
  • Bekijk een hoofdstuk uit het lesmateriaal.
  • Ontdek de online leeromgeving.
Vraag de proefles aan

Inhoud van de cursus HACCP en sociale hygiëne

Tijdens deze cursus komen alle onderwerpen aan bod die te maken hebben met het waarborgen van de voedselveiligheid en hygiëne. Je krijgt inzicht in de hygiënecode en leert een HACCP-plan opstellen. Ook leer je over de Drank- en Horecawet (DHW) en andere regelgeving die verband houdt met sociale hygiëne.

Na afloop weet je precies welke verantwoordelijkheden je hebt als ondernemer of manager van een horeca- en slijtersbedrijf, hoe je de veiligheid en het welzijn van klanten garandeert en hoe je een goed sociaal-hygiënisch beleid opstelt en uitvoert.

Meer over de inhoud

De cursus HACCP en sociale hygiëne behandelt de volgende onderwerpen:

Wet en regelgeving
Je leert de wet- en regelgeving kennen omtrent de voedselveiligheid. Daarbij is o.a. aandacht voor de Codex Alimentarius, de Europese Hygiëneverordening, hygiënecodes van de brancheverenigingen en voor bedrijfsregels.

Risico’s in voedselveiligheid
Welke risico’s zijn er bij het bereiden en bewaren van voedingswaren en dranken? Je leert over biologische, chemische en fysische contaminatie. En hoe micro-organismen zich kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast is er aandacht voor de ziekteverschijnselen als gevolg van Salmonella, Listeria of het Norovirus.

De NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of horecabedrijven zich aan de geldende wet- en regelgeving houden. In dit onderdeel worden de taken van de NVWA besproken en leer je in welke situatie de NVWA sancties zoals een boete of een (tijdelijke) sluiting op kan leggen.

Hygiënecode voor de horeca
Welke eisen gelden er bijvoorbeeld voor de bedrijfsruimte? Hoe kan training en instructie worden gegeven aan medewerkers? Welke regels gelden er voor persoonlijke hygiëne? Hoe moeten werkprocessen uitgevoerd worden? Tot slot wordt ingegaan op de eisen m.b.t. temperatuur, schoonmaken, ongediertebestrijding en levensmiddelenafval.

Het HACCP-plan
Dit onderdeel behandelt de 7 stappen voor het opstellen van een HACCP-plan. Hierin worden de gevaren voor de voedselveiligheid in een bedrijf in kaart gebracht. Ook wordt voor ieder risico beschreven wat medewerkers moeten doen om het risico te beheersen. Vervolgens ga je zelf een HACCP-plan opstellen.

Sociale Hygiëne
Het sociaal hygiënebeleid moet op een goede manier aan de medewerkers en klanten of gasten gecommuniceerd worden. Daarom krijg je in dit deel onder ander voorbeelden en tips over het opzetten van een sociaal hygiënebeleid en leer je meer over de middelen om effectief te communiceren.

Gesprekstechnieken en regelhandhaving
Je krijgt inzicht in de effecten van goede- en gebrekkige gastgerichtheid en leert over samenwerking met collega’s bij (dreigende) conflicten met gasten. Ook leer je over het handhaven van (wettelijke) regels en huisregels en hoe je effectief samenwerkt met de gemeente, de politie en handhavers van de Drank- en Horecawet. Aan de hand van video’s leer je gespreksmodellen toepassen.

Alcohol, drugs, tabak en gokken
Je leert over de effecten van alcohol, drugs en gokken en hoe je kunt reageren in situaties waarbij alcohol-, drugs- of gokverslavingen een rol spelen. Ook de wettelijke regels over alcohol, drugs en kansspelen komen aan bod. Daarnaast leer je over de effecten van tabak, over de Tabakswet en het rookbeleid.

Veiligheidsvoorzieningen
Dit onderdeel bespreekt welke bouwkundige en technische inrichtingseisen er zijn voor horeca- en slijterijen en met welke ruimtelijke voorzieningen rekening gehouden moet worden. Ook komt de veiligheid van klanten, medewerkers en de naaste omgeving van het bedrijf uitgebreid aan bod.

Inclusief lesmateriaal

Je ontvangt al het benodigde studiemateriaal thuis en hoeft zelf geen lesboeken aan te schaffen. Het lesmateriaal is inclusief de Hygiënecode voor de horeca.

Examens en diploma

Examen

Het onderdeel HACCP wordt afgesloten met een eindopdracht. Deze eindopdracht kun je thuis maken wanneer jij er aan toe aan. Het onderdeel sociale hygiëne wordt afgesloten met een examen. Het SVH-examen wordt dagelijks online afgenomen op meerdere locaties in Nederland. Na het behalen van het examen ontvang je het SVH Diploma Sociale hygiëne. Je kunt je online aanmelden voor het examen op www.svh.nl.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma

Succesvolle afronding van deze cursus geeft recht op het LOI-diploma HACCP en sociale hygiëne.

Slaag je voor het externe examen Sociale Hygiëne van Stichting Vakbekwaamheid Horeca, dan ontvang je bovendien het officiële branchecertificaat SVH. Hiermee kun je je laten bijschrijven in het register Sociale Hygiëne. Het branchecertificaat SVH is verplicht voor elke ondernemer of bedrijfsleider van een horeca- en/of slijtersbedrijf.

Wij werken bij deze opleiding samen met Diplomasafe.

Alle voordelen in 90 sec.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Studeren vanuit het buitenland

Ook vanuit het buitenland kun je zonder problemen aan de slag. Contact met docenten en medestudenten loopt gewoon via internet. Houd er wel rekening mee dat de meeste examens alleen in Nederland plaatsvinden (flexibele examens deels ook in Paramaribo en Willemstad).

Ook eventuele fysieke contact- of praktijkdagen worden uitsluitend in Nederland georganiseerd. Deze zijn soms verplicht, maar de data worden altijd ruim op tijd bekendgemaakt, zodat je je reis goed kunt plannen.

Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen.

Online

Bij LOI studeer je volledig op jouw manier: waar, wanneer en hoe snel je wilt. Door flexibel online studeren kun je je opleiding gemakkelijk combineren met werk en privé. Je krijgt begeleiding van ervaren docenten die altijd voor je klaar staan.

In de persoonlijke online leeromgeving, LOI Campus, volg je gemakkelijk je voortgang. Je hebt direct contact met docenten en medestudenten en je vindt er handige online tools die je helpen om slim en doelgericht te studeren.

  • Starten kan iedere dag.
  • Studeer waar, wanneer en hoe snel je wilt.
  • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
  • Overzicht en houvast met LOI Campus.
  • Optimaal te combineren met werk en privé. 

Leren van professionals met veel ervaring

Je krijgt altijd online begeleiding. Onze docenten hebben ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Zij weten precies wat er in de praktijk belangrijk is en gebruiken die kennis om jou te begeleiden..

Studieduur en kosten

Studieduur

  • Standaard studieduur: 4 maanden.
  • Kosteloos te verlengen tot 2 x de standaard studieduur.
  • Sneller afronden mogelijk met een hoger studietempo.

Kostenoverzicht ontvangen?

  • Ideaal bij het gesprek met je werkgever.
  • Alle kosten overzichtelijk bij elkaar.
  • Handig bij je studiekeuze.
Nu aanvragen

Kosten

Omschrijving Bedrag
Collegegeld Online 4 x € 199,00
Examengeld LOI 4 x € 29,00
Inschrijfkosten en dossiervorming € 35,00 (éénmalig)
Let op: houd rekening met een uitgave van ongeveer € 138,00 t.b.v. diplomering (afgenomen door externe exameninstanties)

Betaalopties LOI

  • Betaling per maand
  • Betaling in één keer of per jaar (met 3% korting)

Goed om te weten

  • Langer studeren zonder extra kosten.
  • Alle lesmaterialen inbegrepen.
  • Binnen 14 dagen kosteloos te annuleren.
  • Geen tussentijdse prijswijzigingen.
  • Eventuele herexamens worden apart in rekening gebracht.

Betaalt je werkgever?

  • Veel werkgevers betalen (een deel van) de opleidingskosten.
  • Check of je een opleidingsbudget hebt (meestal € 750,- tot € 1200,-).
  • Is de opleiding wettelijk verplicht? Dan moet je werkgever betalen.
  • Geef op het inschrijfformulier aan of je werkgever de opleiding betaalt.

Informatie voor werkgevers

Kostenoverzicht

De getoonde kosten zijn inclusief:

  • Collegegeld en lesmateriaal
  • LOI-examenkosten
  • Eénmalig inschrijfgeld

Kostenberekening per

Collegegeld Online 4 x € 199,00

Examengeld LOI 4 x € 116,00

Inschrijfgeld* € 35,00

Kostenoverzicht ontvangen

* Te voldoen in de eerste termijn